GRKINJA SA KRFA ŽELI DA ISPUNI ŽELJU OCU I DEDI! Deo imanja POKLANJA SRPSKOM NARODU, a razlog će vas slomiti...
Dora Kefaloniti, Foto: Printscreen/RTS

grčko-srpsko prijateljstvo

GRKINJA SA KRFA ŽELI DA ISPUNI ŽELJU OCU I DEDI! Deo imanja POKLANJA SRPSKOM NARODU, a razlog će vas slomiti...

Dora Kefaloniti iz Analipsisa na Krfu želi da ispuni želju svog oca, koji je to obećao svom ocu – da se njihovo imanje pokloni srpkom narodu

Objavljeno:

Ostrvo Vido i srpska groblja širom Krfa počivališta su za oko 10.000 srpskih vojnika. Ostrvo je, ipak, spojilo dva naroda tokom Velikog rata. I danas, kada se mnoga prijateljstva preispituju, ovo – ne bledi.

Selo Lijapades okićeno je uz grčke i srpskim zastavama. Dani su kada se slavi bliskost dva naroda, a Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva i udruženje "Sveti Srb i ja", na ovo ostrvo su doveli oko 200 prijatelja iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, i svima je bilo jasno da to nije turistička, ili kulturna manifestacija, već mnogo više od toga.

Ostrvo Vido
Ostrvo Vidofoto: printscreen/youtube/Nemanja Misic

Janis Teperklis, predsednik Regije jonskih ostrva seća se da su tokom bombardovanja Srbije 1999. godine blokirali sopstveni aerodrom, kako avioni NATO-a ne bi mogli da ga koriste. "Uvek je bilo izazova, ali je prijateljstvo sa Srbima neprikosnoveno", ističe Teparklis za RTS.

A počelo je 1916. godine kada je na Krf, sa 90.000 stanovnika, stigla srpska armija sa više od 130.000 vojnika. I osvojili su samo – srca Krfljana. U izgnanstvu je život nastavljen, zasedala Narodna skupština, otvorena srpska štamparija, a Grci su, bez dvoumljenja i hramovni prostor svojih crkava ustupili izbeglim Srbima.

Pokojni Đorđe Mihailović na Krfu
Pokojni Đorđe Mihailović na Krfufoto: Espreso.co.rs

Postojala su tada na Krfu i sportska i kulturna društva, a u gradu su se mogli videti i natpisi: Uprava topčiderskog kaznenog zavoda, Okružni sud kragujevački, pa i Načelnik sreza kragujevačkog.

Dona želi da ispuni želju svog oca

Dostojanstvo i poštenje srpskih vojnika tokom tih nekoliko meseci oporavka na Krfu, ostalo je kao predanje i zalog prijateljstva budućih naraštaja. Dora Kefaloniti iz Analipsisa na Krfu želi da ispuni želju svog oca, koji je to obećao svom ocu – da se njihovo imanje, na kome je, kako se veruje, sa instrumentima sahranjen čitav vojni orkestar Moravske divizije, pokloni srpskom narodu. "Tako će i biti", poručuje ona.

U danima proslave prijateljstva dva naroda volonteri su i uređivali mesto gde će uskoro početi izgradnja srpskog obrazovnog kampa.

Širom ostrva je odata pošta stradalnicima, i kraj Plave grobnice, na ostrvu Vido, svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva, gospodin Nektarije, uz sasluženje igumana manastira Hilandar, arhimandrita Metodija i sveštenika iz Srbije i Crne Gore.

Da se herojstvo i zavet pamte, a dobro, dobrim vrati.

Bonus video:

00:15

106 GODINA OD ISKRCAVANJA SRPSKE VOJSKE NA KRFU

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.